Са семафора до ордена

Мексико Сити, 31. мај 1970. На стадиону „Ацтека“ 107.000 људи гледа прву утакмицу светског првенства Мексико – Совјетски Савез. Почела је у подне.

Јевгениј Ловчеви/Википедија

Прошло је пола сата игре. Нема голова. Мексиканац Хавијер Валдивија добија лопту у централном кругу. С леђа му притрчава Јевгениј Ловчев и улази у историју фудбала. Док се Мексиканац ваља по трави држећи се за зглоб леве ноге, совјетски репрезентативац види у руци судије Курта Чешнера из Западне Немачке нешто што ниједан фудбалер никада дотад није видео. Ловчев је постао први у историји игре коме је показан жути картон.

Прича о историјском тренутку у Мексико Ситију у почиње четири године раније 9.000 километара од центра терена Астека стадиону.

Лондон, 23. јул 1966. Са трибина „Вемблија“ 90.000 гледалаца прати утакмицу четвртфинала светског првенства Енглеска – Аргентина.

Мало шта виде. Игра је „прљава“. Аргентинци играју оштро, Енглези им не остају дужни. Значај утакмице је велики, а ривалитет две репрезентације је већ велики.

Обе стране памте 14. мај 1953. Енглеска је први пут гостовала у Аргентини. У пријатељској утакмици у Буенос Ајресу је победила Аргентина резултатом 3:1. Енглези су после утакмице тврдили да је за Аргентину играла селекција лиге и одбили су да је признају као званичну. Аргентинци за то нису марили. Прославили су победу, па је у новинама чак објављен и провокативан коментар:

„Прво смо од Енглеза национализовали железницу, сада смо национализовали и фудбал.“

Лопта утакмице Енглеска – Аргентина/ФИФА музеј

На „Вемблију“ има мало места за приче о историји. Улог је полуфинале. Голова нема, али се игра „на ђон“. Судија Рудолф Крајтлајн из Западне Немачке има пуне руке посла. За 20 минута је већ опоменуо браћу Бобија и Џекија Чарлтона. Енглески репрезентативци су за опомене сазнали сутрадан, читајући новине. Објашњавали су да од буке са трибина нису чули да им је судија нешто рекао. Можда су и у праву, јер данас у званичним протоколима ФИФА са утакмице ниједан репрезентативац Енглеске није међу опоменутима.

У аргентинском тиму се истицао капитен Антонио Ратин. Само неколико минута од почетка утакмице грубо је стартовао Бобија Чарлтона. Судија Крајтлајн га је опоменуо. Ратин је занемарио опомену и наставио је да игра грубо. У 35. минуту је оборио центарфора Енглеске Џофа Хартса. Крајтлајн му је показао да напусти терен. Аргентинац се понашао као да се ништа није догодило и припремио се да настави утакмицу.

Кад је судија дао знак за наставак утакмице, делегат га је опоменуо да је капитен Аргентине и даље у терену. Настао је хаос. Крајтлајн је говорио само немачки, а Ратин само шпански. Судија је махао руком испред Аргентинца показујући му да напусти терен. Капитен Аргентине је стао испред судије и тражио „боље“ објашњење за то што тражи.

Следећег дана су енглеске новине објавиле да је Ратин искључен зато што је вређао судију. Аргентински извештачи су тврдили да се судији није свидело како га Ратин гледа. Неутрални су приметили да је Ратин неколико пута показивао руком на капитенску траку и гестикулацијом објашњавао судији да га не разуме и да доведу преводиоца.

Судија Крајтлајн изводи Ратина са терена/Википедија

Судија се није обазирао на захтеве аргентинског репрезентативца. Ухватио је Ратина за руку и повео га са терена, практично му показујући да је искључен.

Ратин, бесан због избацивања, наставио је да нервира Енглезе. Чак је направио и „дипломатски инцидент“. Уместо да оде у свлачионицу сео је на степениште испод краљевске ложе, на тепих који газе само чланови краљевске породице. Гледаоци су „полудели“. Док је игра трајала вређали су Ратина, па је полиција морала да га удаљи од ложе. Преместио се до излаза из тунела иза једног од голова и јео комадиће чоколаде које су му добацивали изнервирани навијачи. Није остајао дужан на провокације. Гурнуо је британску заставу постављену на корнер заставици и суочио се са канонадом лименки пива. На крају га је полиција испратила до свлачионице, одакле је утакмицу наставио да гледа кроз мали прозор.

Антонио Ратин/Википедија

Судија је фаворизовао Енглеску. Досуђивао је корнере,прекршаје, фаулове у корист Енглеза, чак измушљао и да су наши играчи играли руком. С обзиром на то, показао сам његову капетанску траку и неколико минута тражио преводиоца да тражи објашњења. Нисам могао да верујем кад ме је испратио са терена. Искључење је било неправедно и у бесу сам сео на црвени тепих краљичине ложе. Није била на стадиону“, причао је Антонио Ратин аргентинском дневнику „Насион“ у интервјуу 2016. године, поводом пола века од утакмице на Вемблију.

„Битку на Вемблију“ је добила Енглеска. Победила је 1:0 голом Хартса у 78. минуту. После утакмице селектор Енглеске Алф Ремзи није дозволио играчима да размене дресове са противником, називајући Аргентинце „дивљацима“.

На „Вемблију“ је тог дана био 51-годишњи учитељ, потпуковник Краљевске артиљерије и фудбалски судија Кен Астон. Утакмицу је пратио као шеф судија Првенства света 1966. и учествовао у гужви на терену покушавајући Ратину да објасни да мора да напусти терен.

Кен Астон на утакмици Чиле – Италија

Добро је знао муке Немца Крајтлајна. И сам је био учесник светског првенства. На Мондијалу 1962. године је судио чувену „Битку у Сантјагу“, утакмицу Чиле – Италија (2:1) током које је неколико пута полиција морала да утрчава у терен и раздваја ратоборне играче.

„Нисам судио фудбалску утакмицу. Осећао сам се да сам на војним маневрима“, причао је Астон у једном сећању на утакмицу у Чилеу на којој је искључио двојицу Италијана.

Дан после утакмице Астон је позван на конференцију коју је сазвао Џек Чарлтон кад је у новинама прочитао да је током утакмице против Аргентине добио жути картон. Испоставило се да судија није записао да је опоменуо енглеског репрезентативца.

Враћајући се „Вемблија“ Астон је дошао на генијалну идеју. Према сопственом признању, инспирацију је добио од – семафора.

Кен Астон са супругом Хилдом

„У аутомобилу сам размишљао о томе колико је Чарлтон био збуњен. Црвено светло на семафору ме зауставило на раскрсници Кенсингтон хај улице. Гледао сам у светла на семафору. Жуто, црвено… Помислио сам… „Жуто, успори. Црвено, идеш напоље. То би могло да успе.“ По доласку кући испричао сам супрузи Хилди о чему сам размишљао. Окренула се и нестала у соби. Вратила се после неколико минута и носила две „карте“ од картона, жуту и црвену. Направила их је за величину џепа на кошуљи. То је било то. Следећег дана сам отишао у Фудбалску асоцијацију и показао предлог“, испричао је Кен Астон како је променио фудбал.

ФА Енглеске је Астонову идеју проследио Међународном Борду. После уобичајеног периода провере новог правила, ФИФА је одлучила да жуте и црвене картоне представи на Првенству света 1970.

После Мондијала 1970. коначно је у фудбалу све било на свом месту. Игра је добила свој потпуни рам.

Онда су Енглези одлучили да врате часовник. Савет Фудбалске асоцијације је 1981. године – укинуо црвени картон. Закључено је да је дошло до пораста „театралних судија“. Одлуку су подржали и играчи, тврдећи да судије показивањем црвених картона желе да буду у центру пажње.

Сећање на то доба чува снимак финала Купа Фудбалске асоцијације 1985. између Евертона и Манчестер јунајтеда. На снимку је забележено како судија хвата за руку играча Јунајтеда Кевина Морана и води ка ка аут-линији.

Тако је потрајало до 1987. године, кад је Фудбалска асоцијација вратила у употребу црвене картоне.

Кенсингтон хај улица/Википедија

Деценију касније, 1997. године, Кен Астон је одликован Орденом изузетних Британске империје. Преминуо је 23. октобра 2001. године. У Кенсингтон хај улици део поред Баркингсајд библиотеке именован Тргом Кена Астона.

ФИФА је уочи СП 2002. признала Астону заслуге за увожење жутих и црвених картона у фудбал.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

Create your website with WordPress.com
Get started
%d bloggers like this: