Златни куп краља Александра и остала блага

У данима кад по друштвеним мрежама траје расправа о квалитету и веродостојности телевизијске серије „Александар од Југославије“, вреди се подсетити историјских чињеница. Краљ Александар Први Карађорђевић (1921-1934) волео је фудбал и трудио се да га развија од Вардара па до Триглава. Био је навијач Београдског спорт клуба и дародавац неколико трофеја.

Краљ Александар Први Карађорђевић/Википедија

Добра је то и прилика да се запитамо где је нестало вредно благо југословенског и српског фудбала.

Фудбал је често коришћен у политичке сврхе. Корист од лоптања увидео је и краљ Александар. Веридба са румунском принцезом Маријом, објављена 1922. године, била је добра прилика да краљев омиљени клуб БСК успостави везе са румунским клубовима. Захваљујући вези југословенске и румунске круне, БСК је постао први српски клуб који је после Првог светског рата гостовао у иностранству. Одиграо је две пријатељске утакмице са букурештанским клубовима.

Пред венчање Александра и Марије, тадашњи председник Београдског спорт клуба Милош Радојловић је предложио краљу да дарује златни пехар за утакмице репрезентација Југославије и Румуније. Александар је прихватио и тако је настао Куп пријатељских земаља у коме су учествовале Југославија и Румунија. Пехар је у трајном власништву остајао репрезентацији која оствари три победе заредом. Југославија је успела два пута да наређа по три победе против Румуније.

Краљевски пар у ложи стадиона БСК/монографија БСК

Управо због орођених круна, наша репрезентација је највећи број утакмица играла управо против Румуније.

Ако може краљ, може и краљица. Марија је повезала Београд и Букурешт даривањем пехара за победника утакмице између клубова из два главна града.

Краљ Александар је фудбалом покушао да зближи и народе своје краљевине. Тадашњи Југословенски ногометни савез је 1924. године покренуо куп такмичење. Учествовале су репрезентације под-савеза. Краљ се одазвао молби да подржи такмичење. Даровао је златни пехар који је остајао у трајном власништву репрезентације која га три пута освоји.

Урадила је то репрезентација Загреба. У прва два финала (1924. и 1925) је победила селекцију Сплита (3:2 и 3:1), а 1926. године и тим Београда (3:1).

Пехар је био израђен од злата, платине и сребра. Био је шестоугаоног облика, висине 72 сантиметра, с краљевском круном на врху. Вредео је 320.000 ондашњих динара.

Нестао је 1945. године. Никад није пронађен. Није познато шта се с њим догодило.

Судбина пехара које су освојили предратни клубови и даље је велика непознаница. Нестали су после 1945. године. Београдски спорт клуб је међу имовином пописаном 1945. године имао у пехарима око 800 килограма сребра. Те пехаре одавно нико није видео.

Таква је и судбина пехара додељеног победнику Југо-купа 1930.

Такмичење је покренуто 1923. године у организацији Југословенског ногометног савеза. Из многих разлога није редовно одржавано. Мењана су му имена и формат.

Такмичење одржано 1930. године је било тек четврто по реду. Пехар победнику је даровао Михајло Шонда, власник највеће фабрике чоколаде у Београду.

Освојио га је САНД (Суботичко аматерско ногометно друштво) победом у две утакмице финала против Сарајевског аматерског шпорт клуба (САШК) резултатима 2:2 и 2:1.

САНД је угашен 1945. године. Пехар? Ко зна где је…

Нестао је и други пехар који је даровао Шонда. Додељен је победнику првенства 1932. О томе је писала „Политика“ у броју од 8. септембра 1932. године.

Позната домаћа фабрика чоколаде „К. М. Шонда“ предала је Југословенском ногометном савезу врло леп и укусно израђен пехар од чистог сребра. Овај пехар добиће онај фудбалски клуб који у овогодишњем такмичењу за државно првенство освоји титулу првака. Пехар остаје победнику у трајно власништво, а предаће се на терену одамах после друге финалне утакмице“.

Првенсво Југославије је 1932. године играно по куп-систему. Освојила га је Конкордија из Загреба и добила Шондин пехар. И тај пехар није виђен већ 76 година. Нема га ни у ризници Загреба, који је наследио стадион Конкордије, угашене 1945. године.

За Шонду је додела пехара била и лепа прилика за рекламу. Првенство играно 1932. године је прво у коме су се појавиле сличице фудбалера. Продаване су у омотима Шондиних чоколадица. Фотографисање фудбалера и штампање сличица је финансирао Михајло Шонда.

После Другог светског рата појавили су се нови пехари.

Пехари Купа Југославије у трофејној сали ОФК Београда

Маршал Тито је 1947. године даровао је, тако каже званична верзија, велики сребрни пехар за Куп Југославије. Са сцене је склоњен 1991. године. Фудбалери Хајдука су га после победе у финалу против Црвене звезде у Београду однели у Сплит. Потом се Југославија распала и Сплићани су велики сребрни пехар задржали у својој трофејној сали. Мање копије су остале Црвеној звезди, Партизану и ОФК Београду као успомена за освајање Купаа Југославије. Велики сребрни пехар је 1992. године замењен новим, али ни изблиза лепим као што је онај из 1947. године.

Од свих пехара остао нам је једино пехар који добија шампион. Први пут је додељен 1959. године фудбалерима Црвене звезде. Током година се селио на разне адресе, последњих неколико је експонат у трофејној сали Црвене звезде.

Милутин Ивковић/Википедија

Где су данас Златни пехар краља Александра, пехар Купа пријатељских земаља, пехар краљице Марије, пехар Шонде? Где су пехари које су освајали БСК и СК Југославија?

Где је ваза коју је Милутин Ивковић Милутинац добио као капитен Југославије уочи утакмице полуфинала Првенства света 1930. против Уругваја?

Краљица Марија је даривала пехар и за победника турнира између тенисера Загреба и Букурешта.

Сви ти трофеји, медаље и бројне плакете и вазе додељене на бројним такмичењима представљају материјално и културно благо. Да ли је само затурено у неким приватним колекцијама или је уништено?

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

Create your website with WordPress.com
Get started
<span>%d</span> bloggers like this: